Prezentarea Gyimes Lactomont la Târgul de Paște al produselor locale și tradiționale din Miercurea Ciuc

Distribuiți

La Târgul de Paște al produselor locale și tradiționale din Miercurea Ciuc, vizitatorii au putut face cunoștință cu Gyimes Lactomont, proiectul câștigător al liderului de proiect Asociația Microregională Pogány-havas. În cadrul evenimentului, organizatorii au oferit o perspectivă generală asupra proiectului, care are ca scop promovarea cooperării dintre piețele locale pentru a vinde produse lactate montane prin intermediul unor lanțuri scurte de aprovizionare.

În cortul Lactomont amenajat în Piața Libertății din Miercurea Ciuc a fost prezentat și partenerul de proiect, Prelucrarea şi Valorificarea Laptelui Trotuş Cooperativa Agricolă din Lunca de Jos. Standul minuțios decorat a oferit o gamă largă de produse de brânză și specialități pentru degustare, care a avut un mare succes în rândul vizitatorilor. Directorul general Péter Tankó ne-a declarat că Prelucrarea şi Valorificarea Laptelui Trotuş Cooperativa Agricolă are în prezent 110 membri. Cooperativa a fost înființată pentru a reuni expertiza și interesele fermierilor locali în vederea comercializării în comun a laptelui crud pe care îl produc. Fabrica produce produse lactate din 2018, iar gama de produse se extinde constant pentru a satisface cererea clienților. Ei produc în principal brânzeturi maturate, care nu conțin aditivi și sunt bazate pe lapte de vacă 100%. Produsele au eticheta de produs montan.

Am aflat că lanțul scurt de aprovizionare (LSA) este cel mai scurt traseu pe care produsul îl parcurge de la producător la cumpărător. Astfel, LSA creează o legătură directă între producător și client, minimalizând sau eliminând intermediarii. Produsele rămân mai proaspete și își păstrează calitatea, deoarece parcurg un drum mai scurt de la producător la consumator, astfel necesită un timp mai scurt de păstrare și de depozitare. LSA este, de fapt, o soluție mai sustenabilă și mai conștientă de valorificare prin care consumatorul poate cumpăra produse de înaltă calitate direct de la producători, sprijinind în același timp și activitatea comunităților locale.

Alți parteneri aflați în această competiție de succes sunt Liceul Teologic Romano-Catolic “Szent Erzsébet”, Zsolt Prezsmer I.I., și producătorii de lactate János-Ervin Bodor și Beáta Tankó. Parteneriatul va permite unui număr mai mare de oameni să descopere și să aprecieze produsele lactate montane de calitate superioară, care nu sunt doar delicioase, ci și păstrează valorile agriculturii tradiționale. Proiect finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).