- Autor:
- Orsolya Sarány
Primele raze de soare de primăvară au atras deja primele legume din acest sezon la suprafață: puteam mânca ridichi și ceapă verde deja în martie, iar în aprilie selecția s-a extins și mai mult, piețele sunt pline cu diverse verdețuri, leurdă, măcriș, spanac și mai multe tipuri de salate. Aceste legume sunt interesante, deoarece le place frigul şi nu cresc prea mult în timpul verii – aşa că merită să ne bucurăm de ele cât putem. Totuși, selecția pieței nu este încă foarte largă, așa că bucătarul nostru, Előd Szőcs, a decis să îmbogățească primii vestitori ai primăverii cu legume care se află în pivniță, cămară, încă de toamna trecută – de exemplu cartofi – și carne ușoară de pui.
Salată de pui cu dressing de ghimbir și miere
Ingrediente pentru 4 persoane:
• 0,5l supă de bază sau apă
• 100ml sos de soia
• 300g pulpă de pui dezosată
• 4 buc. ridichi
• 200g amestec de salată
• 100g parmezan
Pentru dressing:
• 50ml oțet de mere
• 150ml ulei de măsline extravirgin (sau amestec de ulei de măsline și ulei de floarea soarelui, în cantități egale)
• 1 linguriță de miere
• 10g ghimbir
• 1 linguriță de muștar
Mod de preparare:
Punem pulpele de pui în supa de bază, adăugăm sosul de soia și punem la fiert pe foc redus. Fierbem până când carnea se înmoaie.
Pentru dressing, într-un bol de amestecare punem oțet, muștar, ghimbir și miere, după care, amestecând continuu cu un tel, adăugăm treptat uleiul. Este gata când am obținut o emulsie cremoasă.
Când pulpele de pui s-au pregătit, le scoatem cu ajutorul unei spumiere din supa de bază și le răcim puțin.
Ridichile le tăiem în patru părți egale, pregătim așchii de parmezan folosind un curățător de legume. Punem amestecul de salată într-un bol mai mare, adăugăm parmezanul, ridichile și 2-3 linguri de masă de dressing. Amestecăm bine, după care punem peste pulpele de pui gătite și rupte cu mâna. Putem servi cu crutoane și semințe prăjite.
Ingrediente pentru 4 persoane:
• 1l supă de bază de pui
• 300g măcriș
• 4 gălbenușuri de ouă
• 300ml smântână de gătit
• 50g unt
• 200g pâine
• sare, piper după gust
• fulgi de chili sau piper Cayenne (opțional)
• arpagic
Mod de preparare:
Înmuiem măcrișul în 25 de grame de unt, turnăm peste supa de bază, condimentăm cu sare, piper, piper Cayenne/fulgi de chili și zdrobim cu ajutorul unui mixer vertical. Într-un bol de amestecare punem gălbenușurile de ouă cu smântâna de gătit, după care, amestecând continuu, adăugăm treptat jumătatea supei. Supă îngroșată și caldă o turnăm la restul supei și o încălzim încă o dată. Dacă ne plac supele mai groase, putem adăugă la măcriș un cartof. Servim cu crutoane cu unt și arpagic.
Ingrediente pentru 4 persoane:
Pentru aluatul de clătite:
• 2 ouă
• 180g făină (aproximativ 8 linguri de masă)
• 300ml apă minerală
• 100ml lapte
• sare după gust
• 1 legătură de leurdă
• 1 legătură de pătrunjel verde
Pentru sos:
• 50g unt
• 50g făină
• 500ml lapte
• 1 linguriță de nucșoară
• sare, piper după gust
• 300g brânză tilsit sau trappista maturată
• 500g piept de pui
• 300g leurdă
Mod de preparare:
Pentru aluatul de clătite, spargem ouăle într-un bol de amestecare și adăugăm treptat făină. Trebuie să obținem o consistență cremoasă. Dacă aluatul este prea gros, adăugăm lapte și apă. Mărunțim leurda și pătrunjelul verde și le adăugăm la aluatul de clătite. Condimentăm cu niște sare, după care pregătim clătitele într-o tigaie pentru clătite. Avem nevoie de 8 clătite.
Pentru sos, topim untul, adăugăm făina – deci facem un rântaș. Condimentăm cu nucșoară, după care adăugăm treptat laptele rece. Este important să obținem o consistență omogenă, fără cocoloașe. Adăugăm jumătate din brânza rasă, condimentăm cu sare, piper. Dacă sosul este prea gros, mai turnăm peste puțin lapte.
Într-o tigaie, în puțină untură, prăjim carnea de piept de pui tăiată în cubulețe. Când carnea este gata, o scoatem pe o farfurie, după care, în aceeași tigaie, înmuiem leurda mărunțită în puțin unt. Adăugăm la leurdă carnea de pui prăjită, turnăm peste un sfert din sos și fierbem.
Turnăm restul sosului într-un vas termorezistent, rulăm clătitele umplute cu ragu-ul cu leurdă și pui, după care le punem în sos. Acoperim clătitele cu brânză rasă.
Coacem la cuptor de 180 de grade până când brânza se topește și se rumenește.
Putem servi cu vin alb.
Gnocchi cu spanac și sos de usturoi copt
Ingrediente pentru 4 persoane:
Pentru gnocchi cu spanac:
• 1kg cartofi
• 300-500g făină (cât este necesară)
• 2 ouă
• sare după gust
• 600g spanac
• 50g unt
Pentru sos:
• 100ml ulei de măsline
• 2 căpățâni de usturoi
• 0.5l smântână de gătit
• 100ml vin alb sec
• 600g piept de pui
• 100g parmezan
• sare, piper după gust
Mod de preparare:
Pentru gnocchi, fierbem cartofii în coajă și atunci când s-au răcit puțin, îi decojim și îi zdrobim cu ajutorul unui zdrobitor de cartofi. Înmuiem în unt jumătate din spanac, după care, folosind un cuțit ascuțit, mărunțim spanacul și îl adăugăm la cartofii zdrobiți. Adăugăm la amestecul de cartofi două ouă, jumătatea făinii, sare, încorporăm ingredientele, după care începem să frământăm aluatul adăugând atâta făină cât să obținem un aluat ușor de lucrat, care nu este tare lipicios. Decupăm formele dorite din aluat.
Punem la fiert, la foc redus, în ulei de măsline, cățeii de usturoi curățați și gătim până se rumenesc puțin. Strecurăm uleiul. Cățeii de usturoi îi punem într-o cratiță pentru sos și încălzim. Adăugăm vinul, fierbem până ce se evaporă, după care urmează smântâna de gătit. Condimentăm cu sare, piper, fierbem aproximativ 10 minute, după care zdrobim, folosind un mixer vertical.
Pregătim gnocchi-ul în apă în fierbere. Între timp, pregătim carnea de pui: carnea o tăiem în bucăți mai mari și într-o tigaie fierbinte, în puțin ulei de măsline, o prăjim. Scoatem bucățelele de piept de pui din tigaie, adăugăm untul și înmuiem spanacul. La servire punem sosul de usturoi pe fundul farfuriei, urmează gnocchi-ul, spanacul înmuiat și bucățelele de piept de pui, decorăm cu așchie de parmezan și stropim cu ulei de măsline în care am pregătit usturoiul.