Această rețetă de mămăligă cu brânză încearcă să repare o nedreptate istorică. Compoziția mămăligii clasice cu brânză a fost determinată de situația economică actuală în fiecare epocă - adică în vremuri de sărăcie se punea o cantitate simbolică de brânză la mămăligă, iar în vremuri de bogăție doar puțin mai mult. Această rețetă încearcă să corecteze secole de discriminare împotriva brânzei de oaie.
Pregătire
Pregătim mămăliga. Proporția de mălai-lichid trebuie să fie de 1 la 3. Atunci când a fiert mămăliga, o transferăm într-o tavă de cca. 35 × 25 de cm unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt și o întindem uniform. Untul la temperatura camerei, ouăle bătute, smântâna și brânza de oaie le punem într-un bol de amestecare din inox. Bolul îl punem peste baie de aburi și amestecând continuu sau folosind un blender vertical încălzim ingredientele până obținem o emulsie strălucitoare, iar temperatura aluatului ajunge la 40 de grade. Acest aluat îl turnăm peste mămăligă, iar în cuptor de 120 de garde, în aproximativ 25-30 de minute, coacem mâncarea – este gata când umplutura are o compoziție de piftie, jeleu, asemănătoare cu umplutura unui cheesecake.
Mămăliga o răcim prima dată la temperatura camerei, după care o punem în frigider și o păstrăm acolo până la servire. Se poate păstra chiar și 2-4 zile. Înainte de servire o feliem sau o tăiem cu o decupătoare, după care o prăjim în cuptor preîncălzit la 200 de grade timp de 6-7 minute, până când marginile se rumenesc frumos. Servim cu salată sezonieră sau ca garnitură.