Verdețurile, puii  și energia

Distribuiți

Pe măsură ce zăpada se topește, iar gradele minus sunt înlocuite de căldura dătătoare de viață a primăverii, carnea de porc, legumele depozitate în pivniță și fructele păstrate sunt și ele înlocuite în dieta noastră cu verdețuri crocante, fructe fragede și tipuri de carne mai ușoare. Bucătarul nostru, Előd Szőcs, în numărul din mai al revistei Bucătăria și Grădina Secuiască combină puiul cu verdețuri proaspete, leurdă, spanac, salate, pătrunjel și ceapă verde, evocând pe masa noastră aromele și culorile primăverii.

În trecut – când nu toate alimentele erau întotdeauna disponibile pe rafturile lanțurilor de magazine – ciclul naturii și schimbarea anotimpurilor determinau alimentația oamenilor. Iarna, când nu se recoltează în condiții naturale, normale, oamenii mâncau legume și fructe care se puteau păstra mai mult timp sau erau conservate într-un anumit fel. Carnea de porc este, de asemenea, un element de bază al alimentației de iarnă, pe de o parte, pentru că le dă oamenilor multă energie și căldură, iar pe de altă parte, pentru că vara, în condiții de temperaturi mai ridicate, sacrificarea porcilor, conservarea cărnii de porc este o activitate mai dificilă. Acesta este motivul pentru care păsările și animalele mici, cum ar fi puiul și iepurele, vor fi ingredientele-cheie ale meselor de primăvară și de vară, a căror sacrificare nu este un program pentru o zi întreagă, pentru cinci oameni și a căror păstrare nu provoacă dureri de cap, deoarece o familie poate să mănânce carnea lor într-o zi sau două.

Astfel de cărnuri sunt foarte gustoase în supe, prăjite sau fierte – bucătarul nostru ne dă un exemplu la fiecare variantă – sunt mai ușor de digerat, dar oferă mai puțină energie decât carnea de porc. Oricum, primăvara, oamenii nu sunt nevoiți să obțină atâta energie din carne. Ca natura, și noi ne scufundăm în energia zilelor călduroase din ce în ce mai lungi, iar în plus ne bazăm și pe produsele proaspete aduse la viață de primăvară.

Aprilie și mai reprezintă perioada verdețurilor, salatele, sparanghelul, spanacul, ceapa verde, usturoiul verde „infestează” grădinile, mesele vânzătorilor din piață, prospețimea lor este o adevărată înviorare după lunile de iarnă târzie dominate de cartofi încolțiți și legume rădăcinoase moi. Totuși, sezonul lor este scurt, durează doar câteva săptămâni, așa că este bine să încercăm să mâncăm cât mai multe dintre ele, cât mai variate, proaspete, dar și în supe, prăjite sau fierte.

 

Supă de spanac cu leurdă

Ingrediente pentru 10 persoane:

• 50g unt

• 2 legături de leurdă

• 500g spanac

• 1l supă de bază de legume

• 2 cartofi fierți

• 150ml smântână de gătit

• o jumătate de lămâie

• 10 ouă

Mod de preparare:

Pregătim leurda și spanacul tăiat în unt, turnăm peste atâta supă de bază cât să acopere, adăugăm cartofii fierți tăiaţi în cubulețe și puțină sare. Fierbem câteva minute, după care  pasăm folosind un blender vertical. Adăugăm smântâna de gătit și puțin piper negru proaspăt măcinat. Putem condimenta cu zeamă de lămâie. Servim cu ou poșat și ulei de măsline.

 

Chiftele de pui cu zucchini și ceapă verde

Foto: Árpád Balázs

Ingrediente pentru 4 persoane:

• 400g carne tocată de pui

• 1 zucchini mai mic (aproximativ 200g)

• 2 buc. ceapă verde

• 1 ou

• 1 lingură de masă de mentă măcinată

• 2 căței de usturoi

• 50g griș de grâu

• chimion după gust

• sare, piper după gust

• ulei pentru prăjire

Dressing cu smântână:

• 100g smântână

• 150g iaurt

• coaja rasă a unei lămâi

• zeamă de lămâie după gust

• 1 cățel de usturoi

• 50ml ulei de măsline

• 1 linguriță de sumac

• sare, piper după gust

Mod de preparare:

Amestecăm într-un bol de amestecare carnea tocată de pui, zucchini-ul ras pe un răzător cu găuri mai mari, grișul, oul și condimentele. Punem la o parte pentru 30 de minute. Între timp, într-un alt bol de amestecare pregătim dressing-ul: amestecăm ingredientele și condimentăm după gust. Formăm bile mici din amestecul cu carne și le prăjim în ulei fierbinte. Scoatem din ulei chiftelele și le punem pe o hârtie absorbantă/șervețel. Înmuiate în sos, le mâncăm cu pâine albă proaspătă.

 

Ficat de pui cu lămâie și tagliatelle

Foto: Árpád Balázs

Ingrediente pentru 4 persoane:

• zeama și coaja tăiată în fâșii a unei lămâi

• 400g ficat de pui

• 2 linguri de masă de ulei de măsline

• 100ml supă de bază

• 4 căței de usturoi

• 30g parmezan ras

• 50ml smântână

• nucșoară tocată proaspătă

• 400g paste în fâșii (papardelle sau tagliatelle)

• 1 legătură de pătrunjel verde mărunțită

• sare, piper după gust

• ulei pentru prăjire

Mod de preparare:

1. Înmuiem coaja de lămâie în sucul de lămâie timp de o oră.

2. Într-o tigaie prăjim ficatul de pui în ulei fierbinte. Condimentăm cu sare și piper numai atunci când l-am prăjit. Să avem grijă să nu prăjim prea mult: mijlocul ar trebui să fie roz. Când s-au prăjit, scoatem bucățile de ficat și le punem pe un șervețel.

3. Turnăm supa de bază în tigaia în care am prăjit ficatul și răzuim părțile delicioase lipite de fundul vasului. Adăugăm usturoiul feliat, jumătate din caș, nucșoară după gust, piper negru și un pic de ulei de măsline. Pastele le pregătim în apă în fierbere, iar când sunt aldente le scoatem din apă și le scurgem.

4. Într-o tigaie mai mică încălzim ulei de floarea soarelui și punem fâșiile de coajă de lămâie uscată în ulei. Când încep să se rumenească frumos, le scoatem pe un șervețel. Să avem grijă să nu le ardem.

5. Într-o tigaie amestecăm ficatul cu sosul și pastele, presărăm cu cașcaval, pătrunjel verde și așchie de coajă de lămâie. Servim cu un vin alb ușor.

 

Salată creață cu pui prăjit

Foto: Árpád Balázs

Ingrediente pentru 4 persoane:

• 4 ouă

• 2 buc. salată creață

• 400g piept de pui

Pentru dressing:

• 1 lămâie

• 1 linguriță de muștar Dijon

• 200ml smântână

• sare, piper după gust

Mod de preparare:

Punem ouăle la fiert în apă. Din momentul în care apa începe să fiarbă, lăsăm pe foc șase minute, după care le scoatem de pe foc, le răcim cu apă rece și le curățăm.

Pentru dressing, amestecăm ingredientele într-un bol de amestecare și condimentăm după cum ne place.

Într-o tigaie din fontă, în ulei fierbinte, prăjim pieptul de pui, iar când s-a răcit puțin, îl feliem.

Amestecăm într-un bol de amestecare salata creață tăiată cu dressing-ul de muștar și punem peste ouăle fierte tăiate în două și feliile de piept de pui. Putem adăuga și puțină pâine prăjită.