Micul dejun este cea mai minunată masă, chiar mai bună decât prânzul de duminică – cel puțin așa cred eu și nimeni nu-mi va schimba părerea. Nu spun că micul dejun este cea mai importantă masă – nici nu pot spune așa ceva, nu sunt medic sau dietetician calificat, nu pot formula astfel de opinii profesionale, dar îndrăznesc să spun că micul dejun este cea mai bună masă.

Ziua începe mai veselă cu un mic dejun bun, fie că este vorba despre o felie de pâine cu untură, o omletă sau niște ochiuri cu legume, ou fiert ras pe o felie de pâine sau amestecat cu niște unt. Musli, terci de ovăz cu fructe, mezeluri, creme, sosuri, brânzeturi sau dulceață, miere cu pâine prăjită, clătite americane sau niște gofri… Sau mai multe dintre acestea. Vă spun: micul dejun este cea mai minunată masă, este variată, bogată, ușor de pregătit și de curățat.

În numărul din luna septembrie al revistei Bucătăria și Grădina Secuiască, bucătarul nostru, Előd Szőcs, a pregătit diferite variante de mic dejun – ce bucuroasă am fost. Dar nu orice fel de variante: Rolls-Royce-ul mic dejunurilor. Mezeluri pregătite din carne de vită, maioneză de casă cu țelină coaptă și nucă prăjită, gustări din carne de pui cu sos teriyaki, dulceață de ceapă, tocană de ciuperci, salată de varză și verdețuri… Toate acestea servite în sandwich-uri, tortilla sau pită.

Fiind „articole de lux”, pregătirea acestora necesită mult timp și atenție, deci dacă începem dimineața să pregătim aceste mic dejunuri, cel mai probabil le vom servi la prânz sau la cină. Prin urmare, merită să începem pregătirea lor cu o zi înainte – ingredientele le putem păstra câteva zile – iar pentru dimineață rămâne numai asamblarea acestor felii de mâncare divine, sățioase, pline de arome și bogate în texturi. Iar după un astfel de mic dejun, ziua va fi garantat una de lux.

Și pentru a face pregătirea mâncărurilor și mai ușoară, vă prezint câteva sfaturi de la Előd.

Dacă facem maioneză acasă, este foarte important ca ingredientele să fie la aceeași temperatură. Adică dacă scoatem ouăle din frigider și muștarul trebuie să fie rece, la temperatura frigiderului. Și invers, dacă păstrăm muștarul în cămară, este recomandat să „încălzim” ouăle la temperatura camerei – adică să le scoatem din frigider din timp. Maioneza adevărată se pregătește cu o lingură din lemn!

Contrar credinței populare, nu numai steak putem pregăti din vrăbioara de vită, este un ingredient excelent pentru mezeluri: carnea o condimentăm bogat – fiind vorba despre o bucată de carne mai mare – o prăjim în untură și o coacem la cuptor. După ce s-a răcit, o putem felia. Putem pregăti cu această tehnică mezeluri extraordinare și din carne de porc.

Dulceața de ceapă, pe care o putem servi cu sandwich-uri, hamburgeri, fripturi, o putem pregăti și acasă: punem niște zahăr în ulei, caramelizăm, adăugăm cepele – un amestec de ceapă galbenă și roșie – și caramelizăm. Condimentăm când este gata cu niște oțet balsamic: ceapa dulce și oțetul acidic reprezintă o combinație divină.

 

Wrap cu zucchini si ciuperci

Ingrediente pentru 4 persoane:

• 1 lingură de masă de ulei de măsline

• 1 ceapă

• 300 g ciupercă

• 300 g zucchini

• 2-3 roșii

• 1 creangă de busuioc

• 200 g brânză

• 4 tortilla

• 200 g mix de salată

Mod de preparare:

Călim ceapa feliată în ulei, adăugăm ciuperca feliată, după care urmează zucchini-ul feliat, fără semințe. Gătim puțin, după care adăugăm și roșiile prefierte, decojite și tăiate în bucățele. Condimentăm cu busuioc și niște sare și gătim până zeama se evaporă. Lăsăm să se răcească.

Punem peste o tortilla niște ragu de legume și niște salată proaspătă, presărăm cu brânză rasă. Putem condimenta cu niște frunze de busuioc. Rulăm strâns și putem servi.

 

Wrap cu pui teriyaki

Ingrediente pentru 4 persoane:

• 4 buc. de tortilla

• 600 g pulpă de pui

• 200 ml sos teriyaki

• 50 ml ulei

• 3 vârfuri de cuțit de semințe de susan

• 1 porție de dulceață de ceapă

• 400 g varză roșie

• 200 g brânză tilsit

• sare după gust

Mod de preparare:

Carnea de pui o tăiem în fâșii și le prăjim într-o tigaie preîncălzită. Adăugăm sosul teriyaki, presărăm cu semințe de susan și lăsăm să se răcească. Între timp, tăiem varza, radem brânza și pregătim dulceața de ceapă (rețeta o găsiți la cea de Sandwich cu vrăbioară de vită).

La servire punem peste o tortilla niște dulceață de ceapă, carne de pui prăjit, varză, presărăm cu brânză rasă și rulăm strâns.

 

Sandwich cu sunca si maioneza cu macese

Ingrediente pentru 4 persoane:

• 300 g șuncă

• 2 ardei kapia copți

• 100 g rucolă

• 200 g brânză

• 4 chifle

Pentru maioneză:

• 1 gălbenuș de ou

• 200 ml ulei

• 1 linguriță de muștar Dijon

• 3 linguri de masă de dulceață de măceșe

• sare după gust

Mod de preparare:

Pregătim maioneză conform rețetei tradiționale și amestecăm cu dulceața de măceșe.

Ardeii kapia copți îi tăiem în fâșii. Șunca o feliem în felii subțiri. Chiflele le tăiem în două, părțile le ungem cu maioneză, punem peste feliile de șuncă, fâșiile de ardei copt, ruccola, și presărăm cu brânză rasă. Dacă avem, putem prăji sandwichul pe un grătar electric.

 

Sandwich cu vrabioara de vita

Ingrediente pentru 4 persoane:

• 400 g vrăbioară de vită

• 200 g mix de salată verde

• 200 g brânză tilsit

Pentru dulceața de ceapă:

• 50 g zahăr

• 500 g amestec de ceapă roșie și galbenă

• 1 lingură de masă de ulei

• oțet balsamic după gust

Pentru maioneză cu țelină:

• 1 gălbenuș de ou

• 1 linguriță de muștar Dijon

• 200 ml ulei de floarea soarelui

• 50 g nucă

• sare, piper după gust

• 8 felii de pâine neagră

Mod de preparare:

Pentru dulceața de ceapă, caramelizăm zahărul în ulei și adăugăm ceapa feliată. Amestecând des, gătim până obținem o consistență mai grasă de dulceață. Când este gata, condimentăm cu oțet.

Pentru maioneză, coacem nuca la cuptor de 180 de grade timp de 5 minute. Lăsăm să se răcească.

Țelina, cu niște sare, o învelim în folie de aluminiu și, în cuptor preîncălzit la 180 de grade, o coacem timp de aproximativ 1 oră. Când s-a răcit, o curățăm de coajă și-o tăiem în bucățele. Pregătim o maioneză conform rețetei tradiționale. Adăugăm la aceasta nuca și țelina coaptă și zdrobită. Condimentăm cu sare și piper.

Preprăjim carnea întreagă de vită în niște untură, trebuie să formeze o crustă brună, după care coacem la cuptor de 180 de grade încă 15 minute sau până când temperatura internă ajunge la 50 de grade. Lăsăm să se răcească și tăiem în felii foarte subțiri.

Feliile de pâine – putem să le prăjim – le ungem cu maioneza cu țelină, urmează feliile de carne de vită, dulceața de ceapă, presărăm cu brânză rasă și salată, după care urmează încă o felie de pâine.